Het laatste weekend van juni, zaterdag 29 en zondag 30 juni,  wordt ondertussen voor de vierde keer al, Comblain-au-Pont opnieuw het middelpunt van het wereldkampioenschap trial. In het trial milieu wordt deze WK manche, terecht, nogal eens vergeleken met de F1 wedstrijd van Monaco.

De paddock, met alle top teams, kan je vinden in het hartje van het dorp en er zijn ook heel wat zones in de directe omgeving. Je zit dus midden in de actie, zonder je te moeten verplaatsen. Vanaf het nieuwe, centraal opgestelde FIM podium zal je alle tussenstanden van de rijders kunnen volgen.

Dit jaar komen niet minder dan 4 Belgische piloten aan de start! In de Trial2 klasse zijn dit Julien Rousselle (Beta), Max Mathy (TRS) en Emile Mattheeuws (Sherco). Verder zorgt meervoudig Belgisch kampioen Dany Crosset voor een primeur door deel te nemen in de Trial-E klasse met een elektrische Gas Gas. In het programmaboekje van dit WK zal speciaal 1 bladzijde gewijd worden aan onze Belgische deelnemers.

Zonder Royal Auto Moto Club Marchois (Marche en Famenne) geen WK proef benadrukte Frédéric Flagothier tijdens de persvoorstelling, waarop de club repliceerde dat dit ook zonder Dhr Flagothier niet mogelijk zou zijn.

Reeds vanaf de zaterdag is er volop actie, officiële trainingen voor alle klassen en vanaf 15u30 start de kwalificatie proef om de start volgorde van de wedstrijd te bepalen. Op zondag gaat de eerste rijder reeds om 9u00 van start voor de 5 uur durende wedstrijd (2 rondes van 15 zones).

In totaal komen een 75tal piloten aan de start, verdeelt over 4 klassen: Trial-E met de elektrische motorfietsen, Trial125, Trial2 (met motoren tot 250cc) en tenslotte TrialGP met de World Pro rijders met o.a. Toni Bou van het Repsol Honda team. Om 15u45 tenslotte volgt de officiële prijsuitreiking.

Gezien de datum voor dit event uitzonderlijk goed valt (begin schoolvakantie en voor de meesten onder ons nog geen groot verlof) wordt heel wat publiek verwacht. Om alles in goede banen te leiden zijn er dan ook niet minder dan 300 medewerkers nodig voor deze organisatie.

Bijkomende info kan u vinden op de sites: www.gptrial.be & www.trialgp.com

De Belgische rijders hopen alvast op massale aanmoedigingen van het publiek!

De week voordien – op 22 en 23 juni – slaat het WK circus haar tenten op te Zelhem in Nederland. Daar komen de Belgische rijders Dany Crosset en Emile Mattheeuws ook reeds aan de start.

Tekst & foto’s persvoorstelling Comblain-au-Pont: Philippe Damiens, foto Dany Crosset: Guy Slegers & foto Emile Mattheeuws: Luk Coussens.